1:a maj - och det snöar...

 

Jag är uppe med tuppen för att ge mig ut i trädgården - och möts av SNÖ!

Ja, ja... Jag var ju förberedd på det genom väderleksrapporterna, men ändå... 
Det känns konstigt. Snöandet ska ju dock ge med sig under morgontimmarna, och det kan till och med bli lite, lite sol.. men mycket blåst och då nordliga kalla vindar...

Jaha... Vi som fick hem 8 ton jord i måndags som måste tas om hand och börja skyfflas ut.
Hmm.. Den här tiden på året går det liksom inte att ge efter för vädrets nycker - Eller?...

Det är svårt att fånga snöflingorna på bild, men det fullständigt vräker ner just nu!

 

Tror jag måste lägga in lite bilder från förra sommaren, för att försöka hålla lite trädgårdsinspiration vid liv;

Här blommar dahliorna för fullt!
Det är snart dags att plantera ut knölarna igen, så fort frostnätterna passerat. Dahlior är extremt frostkänsliga och ligger som svart spenat om man missar att täcka över dem under en frostnatt..
Lite pyssel är det med dahlior. De ska ju grävas upp varje höst innan frosten kommer och sedan vinterförvaras i garaget. På våren ska de alltså utplanteras igen. Lite spännande är det när de börjar blomma, för även om vi försöker märka upp dem med sort och färg - så kan lapparna ha ramlat av, eller texten blivit oläsbar etc, men det är ju lite tjusning med det också. Vi har nog ca 30 dahlior nu, och pysslet med dem tycker jag är väl värt mödan när de kommer åter år efter år och blommar så intensivt!

 

Rosenskäran blev fin förra året.
Hade förkultiverat frön som fick växa till sig i växthuset innan utplantering, och det gav ett helt hav av rosenskära i blandade färger - rosa, purpur och vita. Det blev fint, och gav en lite romantisk känsla över rabatten..
Om man vill ha en riklig blomning, är det viktigt att klippa bort vissnade blommor innan de hinner bilda frö (eller plocka in buketter ofta - det stimulerar ny blomning).
De här bilderna är från sensommaren/tidiga hösten, när de håller på att bli lite överblommade, men fortfarande fina tycker jag.

Rosenskäran har ju lite "dilliknande" blad, och om man tittar noga skymtar även den riktiga dillen med sina gula blommor (krondill), som samsades bra med sin rosa kompis...

 

Det här är också frösådda sommarblommor, "Clarkia" och "Atlasblomma". Jag kom ihåg att jag trodde jag var alldeles för sent ute med sådden, men chansade ändå och strödde ut frön i kanten på rabatten - och det fungerade ju och blev en fin, blommande kant under hela sommaren!  Här blommar den framför den vita "Pom-pom-dahlian".

 

I förgrunden, till vänster, syns här en av våra "Potatisblommor", eller "Himmelsöga" som det också kallas. Vi har två exemplar som vi sparat i 10 år nu. De åker in i garaget på vintern, och ut igen ungefär den här tiden på året. De stod i samma kruka ända till förra året då de fick en välbehövlig omplantering i större krukor. De har med tiden blivit små träd med kraftiga, vedartade stammar. Runt stammen växer murgröna som får buska sig och hänga ner över krukkanten (murgrönorna har också övervintrat lika många år som potatisblommorna).
Jag har alltid klippt ner potatisblommorna varje vår, så kronorna har blivit som runda, blåblommande klot. Dock, förra sommaren ville jag se hur de blev oklippta, och de blev rätt yviga och stora. Fina, men lite spretiga. I år blir det nog den klippta, runda och tätare varianten igen...

 

Så här skönt kan det vara en varm och vindstilla sommardag...
Mina föräldrar är på besök..

..och får lite gott sommarfika..

 

Snart är det ju sommar igen - fast det är svårt att tro just idag.. Men, medan jag suttit här och bloggat och drömt mig tillbaka till förra sommaren, så har det nästan slutat snöa. Det kanske blir trädgård idag ändå..

 

1 maj 2014