Chimmichurri

 

I kväll ska vi äta "Kyckling chimichurri", ett exotiskt namn på en god och ganska kryddstark kycklingrätt..! Smarrigt! Gott med ett fruktigt och smakrikt vitt vin till. Här kommer bild med recept under;

Kyckling Chimichurri

4 personer

1 lime, finrivet skal och saft
(saft av 1 citron  -valfritt)
2 finhackade schalottenlökar
2 finhackade vitlöksklyftor
1 finhackad röd chilipeppar
1 dl vitvinsvinäger
2 dl olivolja
1 tsk salt
1 dl finhackad färsk oregano
1 dl finhackad färsk koriander
2 dl finhackad färsk persilja
500 g kycklingfiléer

(Jag brukar byta ut oreganon och koriandern mot de kryddor jag har hemma, vilket brukar vara basilika, timjan, persilja och salvia - som jag har i landet på sommaren - men köper på vintern..) 

 

Blanda limeskal och saft med lök, vitlök, chili, vinäger, olja och salt. Rör ner örterna och blanda ordentligt. 

Skär kycklingfiléerna på hälften, så det blir 4/8/12 tunna filéer. Lägg dem i en bunke och häll över hälften av chimichurrin. Spara den andra hälften till servering. Låt kycklingen dra i 15 minuter. 

Grilla eller ugnsstek kycklingen i 200 gr ca 20-25 min, tills den fått fin färg. Använd gärna stektermometer, kycklingen är perfekt vid 70 grader. Servera med den sparade chimichurrin och potatis (gärna ugnsrostad).

Jag brukar även servera med kall klick vitlökssås. Har publicerat recpetet tidigare,
men är så användbart till mycket så här kommer det igen:

2 dl lätt creme fraiche
1 pressad vitlöksklyfta (el efter smak)
Vitlökspulver, ca  2 tsk
Citronsaft, några skvättar
Salt och lite peppar efter smak
(brukar ha i torkad dragon - rätt mycket - ca 3 msk, men denna rätt innehåller så mycket kryddor
och smaker så jag hoppar över det nu)

Gott vin till (friskt och fruktigt till den kryddiga kycklingen) är t ex

Kremser Grüner Veltliner Auslese Halbtrocken

nr 95097

 Serveras kylt till ca 8 gr.

Ha en riktigt trevlig fredagkväll!!! 

21 feb 2014