Fläderblomssaft!

 

Nu ligger fläderblomsdoften tung över nejden... Det går inte att ta miste på denna speciella doft. Jag tycker det luktar gott, men t ex flugor skyr doften, och därför planterade man gärna förr en fläder nära komposten. Det är ju ett bra gammalt knep...  Tyvärr blommar ju inte flädern hela sommaren så jag undrar om den hjälper även då den inte blommar?

I alla fall är de stora, flata, vitgula blommorna riktigt goda att göra saft av. Jag plockade en omgång igår kväll, men de är väldigt ojämnt utslagna, så helst ska man nog vänta en vecka till.

Här är ett gäng färdigplockade blommor som ska  bli saft...

 

Här är en liten blomma, kvar på sin buske...

 

Fläderblomssaft (liten sats), blir ca 2,5 l saft

30 st fläderblommor
3 stora citroner
1,5 liter vatten
1,5 strösocker
50 g citronsyra

Lägg blommorna i en stor bunke som rymmer minst 5 liter. Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner dem tillsammans med blommorna.
Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra.
Häll den heta vätskan över fläderblommor och citronskivorna.
Täck med lock och låt saften stå i 3 dagar.
Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor.
Förvara i kyl (kan också frysas för lång hållbarhet)

Prova! Saften är mycket god!

Den är också god att ha i drinkar t ex. Man kan också frysa in den som isbitar (gärna med en liten ätbar blomma i) så blir det gott och dekorativt i vitt vin, champagne eller en drink!

27 jun 2014