Fredag!

Finns det något bättre än fredag,  när man går från jobbet och har hela helgen framför sig?! Det är en sån skön känsla.. Jag har köpt vita tulpaner till köksbordet - det piggar upp direkt.

Men, titta på tulpanen till vänster i buketten - ser den inte lite ledsen ut?..

Jovisst är den av.. Fina tulpaner som piggar upp - trodde jag ja... Vår kattflicka älskar tulpaner (att äta!) och var snabbare än jag denna gång - Hon hann bita av tre stjälkar på några sekunder..

Så var det med den tulpanbuketten..  Men några hann jag rädda i alla fall...

Nu ska vi laga en god middag; blir oxfilé med ugnsrostade grönsaker, rödvinssås och kall vitlökssås på lätt-cremefraiche - gott!

 

Vill du ha mitt recept på god och smakrik rödvinssås (för 4 p), men enkel att göra, så kommer det här;

Hacka två charlottenlökar fint.
Häll upp ca 2 dl fylligt rödvin (ej matlagningsvin) i en kastrull.
Ha i lökhacket, 2 lagerblad, ca 2 tsk torkad timjan och vitlökspulver efter smak.
Låt koka upp och sedan sjuda (reducera) i ca 15 min så smakerna sätter sig.
Sila av löken och lagerbladen och häll tillbaka såsen i kastrullen.
Smaka av och tillsätt lite röd balsamvinäger (2-3 msk).
Vill du höja syran, tillsätter du lite rödvinsvinäger (jag brukar även ha i en skvätt citronsaft).
Därefter tillsätter du lite kalvfond efter smak (ca 2,5 msk sisådär) och lite salt om det behövs.
Några varv med svartpepparkvarnen.
Vill du att såsen ska bli lite tjockare, blandar du ca 1 msk maizena med lite vatten och har i (måste då få ett nytt uppkok på 2 min så maizenan kan verka).
Vill du runda av såsen med några msk smör kan du göra det, men behövs inte.
Klart!

 

Här kommer recept på ugnsrostade grönsaker också.. är så enkelt, men väldigt gott! (ca 4 p)

Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj en långpanna.
Skiva 4 medelstora potatisar (ej för tunnt)
Skiva 2 morötter på längden
Dela 1 stor eller 2 mindre paprikor i bitar
Klyfta 2 rödlökar
(Fyll gärna på med rotfrukter e dyl som du tycker om, t ex palsternacka, persiljerot, zucchini e dyl)
Ha på vitlökspulver och torkad timjan efter smak
Salta
Droppa över smör eller margarin
Låt stå först 15 min, då vänder och rör du om bland grönsakerna
Låt stå 10-15 minuter till
Klart - ät och njut direkt!

 

... och varför inte.. här får du även receptet på kall vitlökssås:

Rör ihop:
1,5 dl lättcremefraiche
1 pressad vitlöksklyfta
Rikligt med torkad fransk dragon (ca 2-3 msk)
Ev komplettera med vitlökspulver efter smak
Salt (och peppar) efter smak
Skvätt citronsaft (gott och ger lite fräschör till såsen, men kan uteslutas)

Så god till olika kötträtter, passar bra till grillat på sommaren - mmmm...


Tyvärr hade jag inga bilder just nu till recepten, men de kommer!

17 jan 2014