Idag ska första fröna planteras..


Planering och plantering!

Det är så grått ute - var är solen? Ja, man får väl vara tacksam över att dagarna i alla fall har blivit längre.. Tycker det märks ganska tydligt på morgnarna nu när man är på väg till jobbet. Lite vårigt blir det dock med dagens aktiviteter - idag ska nämligen mina första frön för säsongen ner i jorden - kronärtskockorna (som jag skrev om i ett tidigare inlägg). De ska planteras i jan-feb så det brådskar nu! Såjord ska handlas, sen är det dags.

Så här såg en del av grönsakslandet ut förra året, när det precis hade börjat komma upp lite grönt. Maken gjorde en ställning till ärtorna av hasselsly från tomten - tycker det blev jättebra! Naturen förser oss med så mycket snyggt, vilket man lätt glömmer bort... Lite knotiga grenar i rätt naturfärg.. dessutom var det charmigt att de avsågade hasselgrenarna slog rot och började producera egna små skott och blad - tala om växtkraft!Förra året hade jag socker- och salladsärtor, broccoli, mangold, squash, gurka (som klängde upp på ställningens ena sida), purjolök, svartrötter, fänkål, persilja, spenat, rödbetor, rädisor , vitlök (som jag tyvärr glömde (!) plantera i höstas) och två sorters sallad.

Nu är det dags för årets planering av grönsakslandet. Det som jag inte kommer ha i år är broccoli, purjolök och fänkål. Broccolin blev stora och fina plantor (de som syns som stora blågröna blad i framkant), men blomknopparna - det som man äter - blev så små...  Purjon är jag lite tudelad till; de blev också små, men väldigt smakrika och goda, men nja, vi får se.. Gurka och squash ska jag försöka minska plantantalet med för de ger så otroligt mycket skörd!
Ska göra en skiss idag..

Så länge visar jag de här bilderna från förra året.

 

Ovan är en purpurvinda som klättar runt stammen på det träd vi har mitt i området med växthus och poolen, en Ask. Purpurvindan kommer definitivt att sås i år igen - växer frodigt och blomningen är oerhört riklig - och kolla in färgen - wow!

 

 Här blommar det (ii början av sommaren). Purpurvindan hade inte kommit så långt här ännu, men den klättrade modigt högt upp på stammen, så långt som vi hade nått att sätta upp kycklingnätet... (kycklingnät är toppen att sätta runt stammen på ett träd där man villl ha något som klänger - det blir helt osynligt mot stammens gråaktiga färg).

 

 

... och här står solstolarna och väntar, när det är dags att byta grävnings-, planterings- och rensningsarbete (pust) mot lite sol och bad...

Ja, drlömma och längta kan man ju, men nu ska jag åka och handla såjord!

15 feb 2014