Lavendel!

 

Fortsätter mitt "blå-lila tema", men övergår till lavendel!

Älskar lavendel! Vi har den vanliga "Angustifolia". Den verkar trivas bra, och vi har den lite överallt; som infattningshäckar runt prydnadsträd, uppe på naturstensmurar, invid kullerstensläggningar, i vanliga rabatter som solitärer och som kantväxt i vår stora slänt (tillsammans med kantnepeta). Det roliga är att den även frösår sig glatt, så det blir nya små plantor att plocka upp och placera ut - helt av sig själv. Har även självsått sig vid några trappsteg på framsidan - där det nästan inte finns någon jord alls (!), men växer och är nu små bulliga plantor som passar bra in. De får givetvis stå kvar där!

I år har det också blivit en ny liten "lavendelhäck" i miniformat, som ska växa runt kanten på ena  sidan av uteplatsen vid växthuset. Här har jag flera kryddor, så det passar bra med lavendel här.

Här syns ca 1/3 av minihäcken...

Plantera gärna lavendeln nära gångar och plattor så man stöter till dem när man går förbi - då kommer den härliga lavendeldoften genom luften, och doften gör att man får en medelhavskänsla direkt... 
Eller sätt den lite högre, så det är lätt att dofta eller ruska om den lite - Wow - vilken doft den avger!

Lavendel är rätt tålig, bara den får stå soligt och rätt torrt. Den har dock ett absolut krav och det är att det måste vara väldränerat! Det får inte samlas vatten eller fukt kring rötterna - då dör den... Den kan kanske klara en sommar så, men när vintern kommer och vatten ansamlas, ger den upp och syns inte mer nästa år.. vilket ju är synd..
När du planterar - Tänk; gassande sol, torrt och soligt - så blir det nog bra! ... Blanda grus i jorden om den är för lerhaltig och fast. 
Glöm inte att klippa ner den varje eller vartannat år ganska kraftigt - så håller den sig fin och buskig. Klipper du den inte blir den risig nertill och ser rätt tråkig ut efter några år...

 

Här är några dagsfärska bilder på hur lavendeln växer hos oss;

På stenmuren vid den lilla sittplatsen på framsidan, skymtar i förgrunden..

 

... och här uppe på kallstensmuren - de grågröna barrliknande bladen..

 

...och runt hängkaraganerna på framsidan..

 

...som kant i vår stora slänt nedanför poolen.. här samsas den som kantväxt med Kantnepetan (Kattmynta) som redan blommar..

 

Här är några små plantor som frösått sig i obefintlig jord (!).. De verkar dock trivas och får förstås stå kvar..

 

Tillsammans med ljuslila mossflox.. när floxen blommat färdigt får lavendeln ta över..

 

 

Så blev det lite om lavendel också, denna regniga fredagkväll!

Tänd lite ljus nu, unna er något sött och gott och mys ordentligt!

Vi ses!

30 maj 2014