Medel mot rådjur

 

Ett nyplanterat grönsaksland är som en mumsig tårtbit för ett rådjur...  Alla späda, små plantor smakar nog väldigt gott!

För att försöka undvika att allt blir uppätet i ett nafs, finns det en bra 'soppa' som skrämmer bort rådjuren. Den luktar pyton och ser riktligt läskig ut, men den fungerar!

Här är receptet (mått i ungefärliga angivelser);

Ca 2 dl ammoniak
Ca 3 dl vatten
Ca 3 dl blodmjöl

Rör ihop allt till en vällingliknande konsistens. Obs - var försiktig när du haft i ammoniak! Lukten slår upp i  näsan ordentligt, så var helst utomhus och andas inte ner i byttan...!
När allt är blandat, tar du oasisbitar, ca 10 x 3 cm och sticker på en pinne (så lång så den räcker till rådjurens noshöjd) och doppar ner i soppan. Låt oasisen suga upp vätskan ordentligt.
Därefter placerar du ut pinnarna på strategiska platser i trädgården.
Soppan luktar illa, riktigt starkt - men lukten försvinner på någon timme sisådär för oss - men inte för rådjuren. Så du behöver inte vara rädd hela trädgården ska lukta pyton efter 'behandlingen'...!

Obs; kom ihåg att förnya - alltså doppa om - oasisen med jämna mellanrum. Det får gå högst 2 v emellan. Om det har regnat måste de doppas om direkt efter regnet.
Det här har fungerat bra i vår trädgård. Tricket är att doppa om och doppa om.... Glömmer man det, eller tror att rådjuren har gett upp, så är de snabbt där och mumsar igen!...

Igår planterade jag ut det som stått och förgrott i växthuset - gurkor, squash, brysselkål, vita tagetes (bra mot skadeinsekter). Sådde även alla grönsaksfröer - plocksallad, mangold, purpurböna, ängssyra, ruccola, svartrötter och salladslök. Även luktärtor som ska klänga i spaljen.

På tillväxt...

 

Vill inte ha påhälsning av rådjuren, så nu är det pinnar med sörjan nerstuckna lite här och var...

De hjälper faktiskt! Dock viktigt att man kommer ihåg att doppa om oasisen varannan vecka!

1 jun 2014