Mot våren i Paris!

 

Oj vad svårt det är att hinna med att göra inlägg nu - hektiskt på jobbet, mycket i trädgård och växthus hemma, och nu ska vi åka till PARIS också! Kul! 

Ja, det ska förstås bli jätteroligt, men tidpunkten kanske inte var den allra bästa... (jo, förstås, med tanke på våren i Paris är den helt perfekt.. men kanske inte med tanke på "hemmastressen" just nu...)
Men, förhoppningsvis kommer jag åter med nyvunnen energi och då går ju allt mycket fortare och lättare....!
Jodå, det är klart att det ska bli riktigt kul! Vi åker med våra vänner som aldrig varit i Paris tidigare, så vi ska guida runt lite, och återuppleva vissa saker som vi gjort tidigare i Paris - trevligt!

Bland annat ska vi gå till vår favoritrestaurang i Paris - Brasserie Bofinger (ligger nära t-banestationen Bastiljen).
Jaha.. nu hade jag tänkt visa lite foton från de förra gångerna vi varit där, men tyvärr hittar jag inga av våra Parisfoton! De måste ligga på någon annan dator... (hjälp!..), men hinner inte leta nu, så jag får lägga in lite lånade bilder och länkar från nätet istället så länge.. Om några dagar har jag nya, färska bilder och har förhoppningsvis även hittat de gamla!

Här är i alla fall "Brasserie Bofinger" - en härlig, mycket "parisisk restaurang";

http://www.bofingerparis.com/

Gå gärna in på länken ovan. Om ni tänkter besöka restaurangen, är ett tips att boka bord nr 11. Då har du utsikt över en stor del av restaurangen. Deras "Creme caramel" är fantastisk! ..annars tror jag de är bäst på skaldjur/fisk.

I Montmartre, uppe runt Sacre coeur finns en del mysiga restauranger också. Hela stämningen där är rätt avslappnad, även om den är väldigt "turistig". Det var ju här "Målarnas torg" låg runt förra sekelskiftet - utsikten över Paris här uppifrån är fantastisk! Inte undra på att konstnärerna höll till här... Nu är det dock länge sedan, och numera är det nog latinkvarteren som är konstnärernas tillhåll.

Gillar Montmartre...

 

..och på kvällen..

 

..och den långa, brantan trappan ner från Montmartre/Sacre Ceour som vi gått i många gånger..

 

Självklart ska vi besöka Mouin Rouge också... med sin sammetsröda inredning och smällande champagnekorkar..!

 

En annan av mina Parisfavoriter är Musee d'Orsay, där impressionisternas konstverk hänger (Claude Monet, Renoir, Pizzarro, van Gogh, Degas, Manet mfl). Det är en speciell känsla att se deras konst i verkligheten. Själva byggnaden är också fin - här syns museet från floden Seine;

 

Eiffeltornet - förstås! En upplevelse! Man behöver inte gå/åka högre än andra våningen - det räcker, jag lovar!
Vi ska äta middag i Eifeltornet på restaurant "Jules Verne". Själva restaurangen är bra, men inte mer. Här är det utsikten som gäller främst (och helhetsupplevelsen) plus att man slipper stå i kö för att komma upp i tornet när man förbokat..

 

Sedan finns det ju massor mer att göra, t ex besöka Louvren, de stora varuhuset lafayette och Printemp (vilka varuhus, de är som palats med takkupoler, champagneserveringar, blomsteruppsättningar etc). Versailles och Marie Antoinettes mindre slott med tillhörande bondgård är också väl värt ett besök. Även Claude Monets trädgård i Vernon... Jaa, finns mycket att se...  Men, det är också så trevligt att bara gå runt i Paris, känna på atmosfären, strosa, sätta sig vid en uteservering och beställa en baguette och ett glas vin och bara vara...

Nej, nu måste jag packa ner det sista, så vi kommer iväg imorgon (ska åka hemifrån kl 5..)!

Sov gott!

14 maj 2014