Parkrhododendron och annan växtkraft

Hej-hej!

Vi planterade flera så kallade "parkrhododendron" i en liten skogsbacke när vi var helt nyinflyttade. Dessa rhododendron var mycket små, nästan som sticklingar (överdriver lite, men jag har nog inte sett mindre rhododendronplantor än de vi hittade då). De var alltså små = billiga... och eftersom vi hade så mycket vi behövde plantera så fick plånboken vara med och styra lite...

Nu har det gått 8 år sedan dess, och nu börjar de bli rätt fina och fyller ut det lilla skogspartiet rätt bra. Men det tog tid! De stod och stampade i flera år, och egentligen var det först förra året vi kände att de var på gång. I år är de som sagt riktigt fina och ganska normala i storlekeken...

 

Vi har försökt att behålla en naturlig prägel på denna "rabatt". Rhododendronbuskarna är planterade i skogsbacken där lite 'vanliga' skogsbuskar fått stå kvar såsom hassel t ex (fast klippt några till runda former). Här smyger det planterade i skogsdelen av tomten, och blir då en mjuk övergång.

 

Lite inplanterade lupiner finns där också...

 

Längst upp till vänster i bild, skymtar Gullregnet. När vi planterade det trädet där uppe i skogsbrynet, var det för att det skulle lysa ända ner på vägen med sina gula blomklasar, uppifrån höjden... Dock, året efter vi planterat det fick det någon konstig svampsjukdom och stammen ruttnade.. Jaha, så var det med det trodde vi, men - ytterligare något år (eller några kanske) sköt det fram en ny stam långt nerifrån. Lite sned i och för sig, men det rättade till sig, och i år blommar trädet för första gången efter sin sjukdom. Det verkar helt ha återhämtat sig och snart så kommer nog det blivande stora Gullregnet att dekorera skogsbrynet med sina hängande klasar som det var tänkt från början!

Egentligen tycker jag inte om gult i trädgården, men Gullregnet hör till det stora undantaget - jag tycker det är så oerhört vackert med sina gracila hängen!   (... men tänk om de hade varit vita  - mmm, ännu finare kanske?)

 

Det finns ju lite annat som växer också - här är en liten såpnejlika igen. Fungerar också bra i övergång mellan rabatt och skog..

 

Likaså Lupiner... som ju är en vanlig ängs- och dikesblomma. Den sprider sig som ogräs, så man får vara beredd att rensa bort en hel del varje år (det bästa är att ta bort vissna blommor innan de hinner sätta frö).

 

 

.. och så vildvinet som visar en oerhörd växtkraft och spridningsförmåga i vår trädgård...! Här har den hittat en dekorationspinne med silverklot som den glatt klänger upp i...! 

 

Ölandstoken, som ofta anses lite tråkig och risig, behåller sin fräschet om man klipper den ofta - helst direkt efter blomningen. Här är en vitblommande, som jag tycker är finare än de traditionella gula.

Buskarna ser ut som de är fyllda av snöflingor...

 

 

Entrén har fått lite blomfägring också... men jag ville ha rätt mycket grönt i år, och med plattstenar ända fram runt verandan, fick det bli två smaragdtujor i krukor som fick stå för det gröna... Hoppas de går att plantera i marken sedan i höst. Här smyger Sigge förbi också...

 

Lyktorna ska nog få bli lite fräschare med lite ny vit färg..

 

Här kommer också vildvin att stå för det gröna, samt en klängande "Kejsarvinda" (frösådd) som kommer blomma med rosa blommor hela sommaren.

 

 

 

I grönsakslandet håller fröerna på att visa sig, och de förgrodda håller på att rota sig för att kunna sätta fart snart. Här syns brysselkålen...

 

Några skyltar piggar upp...

 

 

Salvian är helt enorm - den täcker snart en halv rabatt och har både frösått sig och skickat ut utlöpare som blivit nya små plantor..

 

Några av de nya plantorna har jag grävt upp och flyttat så de ska bli som en liten häck framför grönsakslandet...

 

Ja, just nu skulle jag kunna fylla hur många inlägg som helst med växtkraft, men det får nog räcka så här för i kväll...

Tänkte avsluta med att visa vår ros "Nevada" som är den som blommar först. Den ser lite annorlunda ut än vanliga rosor eftersom den blommar med enkla, stora vita blommor. Just vårt exemplar har rådjuren varit med och format.. Rosen är hög, säkert närmare 2 m, men ser ut som en 'fontän' i formen. Betad nertill, men har en praktfull rugge upptill. Ser i och för sig rätt dekorativt ut, men man kan ju undra hur stor (bred) och blomfylld den skulle varit om inte rådjuren varit framme?

Nej, nu dags att gå och sova.. I morgon är det fredag och dags för några dagars ledigt igen - härligt! ..och nästa helg är det redan midsommar - vad fort det går!
Dröm söta rosendrömmar nu, så ses vi i morgon!

13 jun 2014