Påskafton!

 

Alla barn kommer hem - då trivs jag som allra bäst! (Synd bara att en av sönerna inte kan komma, men han har ju giltigt förfall då han är i Miami och njuter av sol och allt annat där..) Vi får njuta av allt här istället.. Påskhelgen ska ju vara full med SOL! ..än så länge, så här på morgonkvisten är det dock dimmigt, men det tyder ju på stigande väme..

 

 

Kl 13 tänkte vi starta med en påsklunch, att ätas ute i det soliga vårvädret!

 

På lunchmenyn står;

Inkokt lax med räkor och rom- och dillsås

Ägghalvor med räkor, gravad lax, sill

Olika sorters sill

Gott bröd

Påskgodis

 

Här kommer ett bra recept på inkokt lax för ca 10 p:

ca 500 g lax

0,5 dl vitvinsvinäger (jag tar lite mer)

0,5 dl socker

3 dl vatten

1,5 msk salt

1 stor rödlök (skivad)

1 morot (skivad)

ca 10 vitpepparkorn

2 lagerblad

5 dillkvistar

Tärna laxen i kuber, ca 3 x 3 cm (blir mycket snyggare när man ska servera). Blanda alla ingredienser till lagen och koka upp och låt sjuda några minuter så smakerna dras ut.
Lägg i laxkuberna och låt sjuda några minuter bara - passa noga så de inte kokar sönder.
Låt laxen kallna i lagen (då drar den till sig alla smaker desto mer).
Ställ kallt.


Gör en god sås till;
2 dl lätt creme fraishe
Salt
Röd kaviar
Dill (rätt mycket)
Droppa i citron efter smak
Klick majonäs (om man vill)

Garnera med dill, lime och citron!

Servera gärna med färskpotatis (med dill)!

 

 

Middag;

Melon-, chiliräkor och gravlaxspett

Oxfilé och hasselbackpotatis
Ugnsrostade grönsaker
Rödvinssås och kall vitlökssås

Fryst Cheescake

 

Vill ni ha receptet på världens godaste cheescake så kommer det här;

Ta fram 3 bunkar

Bunke 1: 3 äggvitor

Bunke 2: 3 äggulor, 1,5 dl socker, 100 g färskost (typ Philadelfia)

Bunke 3: 3 dl vispgrädde, 2 tsk vaniljsocker

Vispa först äggvitorna till hårt skum (ska kunna vända skålen uppochner utan att något rinner ut). Viktigt att visparna och skåler är riktigt rena och torra - annars blir det ingen maräng!
Därefter vispas grädden och vaniljsockret (ganska hårt).
Sedan vispas gulorna, sockret och färskosten.
Blanda sedan allt i en och samma bunke. Blanda försiktigt (eller "vänd" ihop tillsammans, så marängen har kvar så mycket av sin fluffighet som möjligt).
Smula ca 6 digestivekex i botten på en form med avtagbar kant.
Bred ut smeten i formen över kexsmulorna.
Ställ in i frysen minst 1 dygn innan den ska ätas.
Strax innan servering kan du spola kanten på formen snabbt i hett kranvatten, så lossnar den fortare.
Garnera t ex med bär, frukter, godis, strössel eller annat du kommer på.


Ät och njuuuuut!

Cheescake på väg in i frysen. Ska sedan garneras med hallon, lime och påskgodis.. mums!

 

 Önskar er alla en jättebra påskafton i solen! 

19 apr 2014