Sådd mm


Då är det bara att vänta på att kronärtskocksfröna ska gro. Vi får väl se hur det går..

Tips när man sår;
Om du inte vet hur djupt fröet ska ner i jorden, är en fingervisning att det ska ner lika långt som fröet är stort. Alltså, små små frön ska i pricip ligga i jordytan, och större frön, t ex solrosor, ska stoppas ner ca 1 cm. Min erfarenhet är dock att det är bättre att fröna ligger för grunt än för djupt. Ibland har de svårt att ta sig upp då (även om man följt regelboken till punkt och pricka..). Jag sätter dem alltså lite grundare än vad som anvisas.

Jorden ska vara fuktig och inte blöt, då kan fröna hinna ruttna innan de gror. Jag vattnar försiktigt precis innan jag sår, sedan bara en spraydusch när det börjar bli torrt. När fröna ska gro, ska de placeras rätt varmt (ca 22-23 gr), och vara täckta av plastlock, plastfolie e dyl. Det gör inget om de står mörkt, men så fort de börjat gro måste de ställas så ljust som möjligt och helst svalare, ca 17-18 gr. Nu behöver de också luftas (ställa locket något på snedden så lite luftombyte kan ske). Passa så luftfuktigheten blir rätt - ibland på med locket helt - ibland lyfta bort något... De är som små nyfödda bebisar..


Lite inköp av trädgårdsattrialjer..

De här små rustika men söta lerljusstakarna kommer passa bra i växthuset (kostade 10:- st på Plantagen). Passar ihop med lerkrukorna som jag hade sedan tidigare.

..och en trädgårdssax, ska få en krok i växthuset att hänga på..

Mmm.. planteringssäsongen har gjort sitt inträde med små myrsteg, äntligen!

16 feb 2014