Säsongens frön - nu inköpta!

 

Jaha, då var det avklarat! Nu ska här sås..  lite problem blir det ju med Thailandsresan om två veckor, men vi får väl hoppas att någon snäll vattnare kan förbarma sig över (förhoppningsvis) nygrodda fröer...

 

I blomväg blir det: Luktärtor (rosa), Purpurvinda (purpur och rosa som klättrar så fint), Stor vit tagetes (bra att ha i kökslandet - tar bort skadeinsekter i jorden), Rosenskära (rosa, vit och vinröd - ett "måste" i sommarrabatterna) och en slingerblomma som jag inte provat tidigare; Kejsarvinda (rosa).

 

 

I grönsaksväg blir det;

Plocksallad, ruccola, gurka (smakar så mycket mer än köpt), basilika (går åt mycket på sommaren - måste ha minst tre stora krukor..som får stå i växthuset i skydd mot blåst och regn), och så tänkte jag testa brysselkål, vilket blir nytt för mig - spännande att se hur det går!

Tips; plocksallad kräver ganska litet jorddjup. Det går bra med 15-20 cm för att få upp bra plantor, således bra att olda på ställen med tunnare jordmån.

Den självklara squashen måste naturligtvis sås igen.. Rödstjälkad mangold, gott och vackert... och så tänkte jag pröva Blodskräppa (eller Syra) som låter gott - en syrlig salladssort, spännande...!

Svartrötterna blev så goda så de vill jag ha även i år.. Salladslöken får ersätta vitlöken (som jag glömde plantera i höstas). En gammal favorit får återkomma i år - Purpurbönan.. Den är så vacker när den blommar på höga klängande bönstänglar med purpurfärgade stora blommor, sedan kommer de spännande svartlila bönorna, vilka blir gröna och goda när man kokat dem!

...och mina trogna favoriter; Chili, tomater (vanliga och busk-). Dock en ny körsbärstomat med mörkröd, nästan purpurfärg måste jag prova.. kan nog bli dekorativt i salladen.. De fina paprikorna ska förstås också få sin givna plats i växthuset, som vanligt.. trevlig växt med blanka blad, och så söta när paprikorna börjar komma - först gröna för att så småningom mogna till röda...  Chilin har ett mycket liknande växtsätt. Det är nästan omöjligt att skilja paprika- och chiliplantorna åt innan man ser frukterna - vackra värmeälskande plantor, som måste stå i växthuset...   

11 mar 2014