Sjuk... ..och pelargoner..

Är fortfarande sjuk. Det måste vara en riktigt envis bacill som bitit sig fast. Nu har jag  fått en penicilllinkur - hoppas att den hjälper! Det är så trist att känna sig så orkeslös (helt slut..), igentäppt och allmänt risig.. Ja, det bästa är att man vet att det kommer gå över, och det snart förhoppningsvis...

Nu är det egentligen dags att klippa ner och plantera om alla pelargoner, men orkar ju inte det nu förstås. Det är ju ett tag kvar av februari så jag hinner nog ändå - förmodligen till nästa helg..

Pelargonerna är ju så fina när de har fått lite pyssel och sätter igång att blomma. Det här är en bild från förra året i växthuset innan alla grönsaker hunnit ta över..  Det var slutet av maj tror jag..

När du klipper ner dina pelargoner (klipp hårt - de kommer igen!) så ska du spara de finaste grenarna du klippt bort. De ska inte vara för stora, dela dem hellre till flera i så fall - ca 10-15 cm långa är lagom. Ta bort de nedersta bladen och gör ett nytt klipp precis under ett tidigare bladfäste - då har sticklingen lättare att få nya rötter. Ta bort ev blommor eller knoppar (de stjäl mycket kraft). Stoppa sticklingen i ett glas med vatten och låt stå. Om sisådär 2 veckor har sticklingen nya rötter. Då planterar du om dem i små krukor som ska stå ljust. Håll jorden fuktig, men övervattna inte - då ruttnar den lilla sticklingen!

När pelargonerna har satt fart att växa, kommer de snart att behöva en större kruka. Plantera om (gärna i pelargonjord) och låt dem få mycket ljus (pelargoner är en av få blommor som klarar direkt solljus en hel dag). Vattna när de är torra (jorden behöver torka ut emellanåt) och göd, men inte för mycket för då blir det mest blad och inte så mycket blommor! Pysslar du om dem så här, kommer pelargonerna att betala tillbaka med härlig blomning!

Lycka till!

6 feb 2014