Snart påsk!

 

Vad fort det går!

Det är snart påsk, och det känns som den kommer lite för fort - fast den ligger så sent i år! Vad kan det bero på?

Kanske beror det på att den infaller med den mest hektiska trädgårdsstarten... varvar just nu påskförberedelser med städning av växthus, utflyttning av småplantor och sådd av nya...  Nu skulle man behöva vara ledig enbart för uppstart av trädgården, växthuset etc. Lite påskledigt blir det ju i alla fall, och tid till att umgås med stora familjen (tre av fyra barn med respektive och barnbarn kommer hem utom en av sönerna plus sambo som befinner sig i Miami). Det är alltid lika roligt!

Snart dags att börja påskpynta. Hittade de här fina bilderna från Claus Dalby på påsk i blått och vitt (vilket passar mig rätt bra då jag inte är så förtjust i gult...)

 

De första vårblommorna - här vitsippor.. finns det något ljuvligare?

Ser fräscht ut...

 

Min påskdukning kommer nog gå rätt mycket i lime och vitt, och lite gult blir det förstås - det är ju ändå påsk!

Inte så dumt, eller hur? Särskilt dessa som är lite mildare gula och även är lite limefärgade..

..och de här är väl fina? Det bästa med påskliljor och narcisser är att rådjuren inte gillar dem!

.. och de helvita narcissorna (el pingstliljorna) är ju som fräscha utropstecken - fint!

 

Tyvärr älskar ju rådjuren tulpaner! Vi har satt kycklingnät runt våra, men de har tryckt ner nätet och ätit allt som stuckit upp... förstås..  men tror knopparna har klarat sig - hoppas det!

Tänk vad vårfräscht och fint det skulle vara om tulpanerna fick stå kvar.. 
Måste börja med min "anti-rådjurs-röra" igen, redan nu..  (rör ihop blodmjöl, ammoniak och vatten till en tjock välling, doppa oasisbitar i och sätt på pinnar i noshöjd.. luktar pyton, men hjälper - doppa på nytt ca varannan vecka).

Visst ser denna tulpanrabatt härligt ut? Även om man aldrig skulle kunna ha en sådan här stor och fin tulpanrabatt, så kan man ju inspireras till något liknande, men mindre förstås...

 

..annars får man börja med små inhägnader, som den här grinden med tillhörande naturstaket runt ett grönsaksland.. (i och för sig fint)..

Denna spaljéställning gillar jag - naturligt är finast! Är väldigt lik den som maken gjorde förra året och som vi kommer använda i år igen..

 

Har alltså börjat skura ut växthuset efter vintern och flyttat ut de första plantorna...
Hmm, längtar tills allt kommit i ordning igen... då är det riktigt härligt med ett växthus (eller "mormors hus" som Olivia säger..). Dock är det ganska mycket jobb kvar innan dess.. (bilder från förra året).

Det här var från försommaren innan växterna började bli stora och i princip klädde in hela växthuset..

Ja, men mycket pyssel återstår alltså! ... men det är roligt - och jag älskar verkligen den här vårliga jorddoften som kommer i samband med värmen.. Inspirationen ökar! 

..och, just det, påsken också..  I kväll ska jag planera påsklunch- och -middag etc.. Mmm, har lite tankar, vi får se..

16 apr 2014