Söndag - och trädgårdshelgen fortsätter...!

 

Det fina vårvädret håller i sig, och det passar ju bra för trädgårdsarbetet!

Igår räfsade jag bort massor av eklöv från Rhodedendronrabatten. Rhodedendron trivs ju med fallande löv, särskilt ek, som höjer surheten i jorden, men det kan ju inte vara hur mycket som helst... På hösten brukar jag kratta in eklöv under rhodedendronbuskarna så får de ligga där under vintern och sjunka in lite, men nu på våren behöver det krattas bort en hel del - framförallt det som hamnat runt buskarna och lagt sig över de marktäckande blommorna (blå Ormöga, blå Vinca minor, Ulleternell och Purpurklätt..

Nu lite fräschare i rabatten (men behövs en räfsning till lite senare..);

Rhodedendronbuskarna är fulla med knoppar.. Det brukar vara den vita "Cunninghams White" som kommer först, och följs sedan av olika parkrhodedendron - lila och rosa..

 

Det blir fint sedan när alla buskarna blommar, med skogsbacken som bakgrund..

 

På vår norrsida, den skuggiga sidan (förutom på kvällen när det är skön kvällssol och lä här), har vi en samplantering av Skuggröna (marktäckande), Hortensia "Endless summer" (som är härdig och kommer år efter år) och Rhodedendron - två "Cunningsham white" och en lila parkrhodedendron. Här växer även några funkior - två limefärgade och en mörk blågrön (kommer inte ihåg deras sortnamn tyvärr).

Skuggrönan sprider sig villigt.. Den får man rensa bort mellan varven så den inte tar över för mycket. Är dock tacksamt att den täcker jorden så jag slipper ogräsrensning här...

 

Skuggrönan har börjat blomma nu  - rätt söta, vita blommor..

 

Om några veckor kommer de vita rhodedendronbuskarna att blomma för fullt, och sedan, på sensommaren, kommer de tre hortensiorna med sina stora ljusblåa bollar.. De är så vackra då!

Här syns bladskotten på hortensiorna. Jag brukar klippa ner ca hälften av grenarna ända ner till marknivå för att få kraftigare tillväxt underifrån, (de blommar både på års- och fjolårsskott), men i år tänkte jag låta dem vara och se hur det påverkar blomning och grönskan av busken..

De ser lite spretiga och taniga ut nu, men när de är utslagna är de gröna, täta och fina buskar! Svårt att tro att det är samma buske...

 

Älskar alla våra träd, och framförallt ekarna - vi har sisådär 15 ekar på tomten... och fler om man ska räkna dem i skogsbacken..  Eklöven är dock inte lika kul... Så här på våren får vi räfsa bort åtskilliga mängder eklöv från rabatter, slänter, murar och gräsmatta.. men jag vill inte avstå från dem, så det är bara att bita ihop och räfsa på..!

Tycker de är så vackra - men de är sena i lövsprickningen - har inte kommit så långt ännu..

Fina siluetter mot vårhimmelen...

 

En övervintrad blomlåda med murgrönor har fått flytta ut i solen. Här ska jag även plantera in lite sommarblommor sedan när nattfrosten inte biter så hårt längre..

(Oj, vad solen lyste starkt när jag tog denna bild ser jag nu...)

 

..och en liten vy från en del av entrésidan.. Här kommer sedan lavendeln blomma blått runt bergskanten och i cirklar runt de tre små träden (hängkaraganer) som kommer vara gröna snart. Vit pion och vit gammaldags buskros "Maidens blush" samt rosa malva kommer också blomma på berget. Längtar till sommaren!

 

..och på andra sidan gången trivs thujabollarna. De växer i denna runda form och behöver inte klippas.
De är fortfarande lite tufsiga och bleka i färgen efter vintern, men kommer nu bli mer och mer smaragdgröna och jämna när tillväxten har satt igång...

 

Skön viloplats utanför växthuset mellan rensningarna.. Ryggen behöver lite vila mellan varven, särskilt när de branta slänterna ska grävas om med grep och rensas...

 

Annars händer det inte så mycket i växthuset just nu.. tror de kyliga nätterna gör att "tillväxtboomen" inte riktigt har kommit än.. Men, plötsligt så exploderar det - vet jag ju av erfarenhet..

 

Avslutade lördagen med att rensa i vår nyaste rabatt - den stora slänten från poolen ner mot vägen och sjön.. Hjälp vad mycket och stora ogräs det var! Otympligt att stå och jobba där också - den är mycket brantare än vad den ser ut!

Här ska vi fortsätta att fylla på med växter - gärna mer marktäckande som konkurrerar ut ogräset så småningom..

 

Ska ut nu och fortsätta med denna (jobbiga) slänt...!
Bra fys för kroppen (eller? Hmm..men det kanske inte ryggen håller med om?..) 
Slänten kommer bli fin, när den är klar.. Viktigt med målbilder när man håller på med sådana här stora rensningsprojekt!!!...
wink

27 apr 2014