Söndag med vårlängtan, bullbak och lite annat...

 

Heeej!

 

I morse var det vitt ute efter nattens snöfall, men det gör inget för nu är verkligen våren här trots allt!

Pärlhyacinter får sprida vårkänslor inomhus...

 

...och utomhus börjar de här små raringarna komma upp - Blåsipporna - vårens blomma nummer ett, tycker jag..

 

Vi har ju vår egen lilla blomknopp, Olivia, som fyller 6 år på skärtorsdagen, så igår fick jag slita mig från trädgårdsbestyren för att shoppa presenter...

(Oj, en parentes, men ser att verandan behöver sig lite "påskpimp"... Hmm, får ta itu med det sedan..)

 

Det blev en hel del kläder, och leksaker också förstås...

Tänker inte lägga upp här ännu, men en bild på våraccesoarer till den lilla damen kan jag nog bjuda på (Olivia läser ju bloggen, så inte så bra att presentera alla presenter här...)

 

Ja, med våren kommer ju längtan efter nya solglasögon, sommarskor och ny väska - eller hur?

Förresten - här är en bild till, tycker tröjan var så söt och vårig;

 

Men, om jag ska återgå till morgonens snötäcke, så gjorde ju det att inspirationen att kasta sig ut i trädgården (eller gå ut och springa) kändes sådär... Istället blev det ett perfekt tillfälle att baka vaniljbullar till Olivia. Just de här bullarna älskar Olivia - min mamma - Olivias gammelmormor - hade alltid med sig en påse bullar när hon skulle hälsa på de små systrarna. Nu har jag fått receptet av min moster, så nu får Olivia "sina" bullar på sin födelsedag...

De är riktigt goda med massor av vaniljsmak;

Först ska degen jäsa ordentligt (räcker med 20 min, men idag fick degen jäsa i 40 minuter):

 

Bullarna ska sedan jäsa igen i ca 30-40 minuter på plåten (ni vet väl att själva knepet att få riktigt goda och saftiga bullar är att ge ordentligt med tid att jäsa?), sedan penslas med uppvispat ägg så de blir blanka och fina, och därefter strö över pärlsocker;

 

Sedan in i ugnen i 230-250 gr ugnsvärme i ca 10 minuter (passa noga, alla ugnar är olika), sedan är de klara! Åh, doften... mmm... doften av nybakade vaniljbullar sprider sig i hela huset...

Recept på vaniljbullar:

150 g rumsvarmt smör
5 dl ljummen mjölk (fingervarm)
50 g jäst (röd)
0,5 tsk salt
1 dl socker
1,2 liter vetemjöl (ca)

Obs! Det som är speciellt med den här degen är att man "klickar i" det rumsvarma smöret sist (det ska alltså inte smältas och blandas med mjölken som är det vanliga).

Ugn: 230-250 grader i ca 10 minuter.  (Jästider står ovan)

Fyllning: Blanda 100 g mjukt smör med 1 dl socker och 1 dl vaniljsocker (ja - det ska vara så mycket...). Bred ut över den utkavlade rektangulära degplattan. Rulla ihop på längden och skär ca 40 bitar, fördela i bullformar. Klart - Mums!

 

 

Nu ska jag så min första omgång fröer! Är som vanligt sen, men det brukar gå bra ändå, eftersom fröna kan flytta ut i växthuset sedan. Då växer de ändå fort eftersom det är så mycket ljus och lagom temeratur...

Sedan ska ju påsken förberedas... Tänk att det redan är påsk nästa helg! Ja, den är tidig i år och det känns som den nästan överumplar en...

Men, jag har förberett små påskpresenter till den lilla kvartetten och köpt nya, gulliga påskägg som väntar på att fyllas...

 

... och bestämma dukning och pyntning - mitt "rolighetsprojekt"... Får nog ge mig ut på nätet och hitta inspiration tror jag..

Här är några bilder från föregående år;

 

 

Påskfestligheterna står alltså inför dörren - Men, inte bara det, utan vi har en hel Mexicoresa framför oss också! Vi reser efter påsken till sol och värme i två veckor, så nu är det dags att börja plocka fram shorts, bikini och flipflops igen...

 

Ska bli härligt!... Men jag återkommer om både påsken och Mexicoresan,  för nu måste jag så massor av små frön!

Kramar!

20 Mar 2016