Toscaäppelpaj!

 

Hej!

Oj, vilken vinter vi har fått! Snön bara vräker ner... Men så vackert, och det blir så magiskt tyst och fridfullt... Igår gick jag en liten promenad för första gången, och foten kämpade tappert på. Idag har jag dock lite sviter, men känner att den är på gång att läka "på riktigt" nu - äntligen!

Lite mer snöiga bilder kommer snart, men först tänkte jag ge er ett gott recept på en äppeltoscapaj - om ni har äpplen kvar som behöver tas omhand.

Olivia och jag bakade denna paj för någon vecka sedan - bästa bakhjälpen - och vilken liten glädjespridare hon är!
Äkta bakglädje!...

 

Här väntar äpplena på att tillredas för pajen;

 

Här är receptet på Äppeltoscapaj:

Pajdeg:
125 g smör
3,5 dl vetemjöl
2 msk sirap
0,5 dl socker
2 tsk vaniljsocker
1 kryddmått salt

Fyllning:
4 medelstora äpplen
0,5 dl sirap
0,5 dl vatten
1,5 msk potatismjöl
(ev lite mald kardemumma)

Tosca:
100 g smör
1 dl sirap
2 msk vetemjöl
1 dl havregryn

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa samman smör, vetemjöl, sirap, socker, gnutta salt och vaniljsocker. Tryck ut degen i en pajform ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajen i ca 10 min.

Fyllning: Skala (men går bra att ha skalen kvar - jag gjorde det) och kärna ur äpplena. Skär dem i småbitar och lägg i en kastrull. Tillsätt sirap, vatten och potatismjöl. Låt koka under omrörning tills äpplena mjuknat, ca 5 min. Häll dem i pajskalet.


Tosca:
Blanda alla ingredienserna till smeten i en kastrull och sjud under omrörning tills smeten tjocknat.

Bred toscan över äppelbitarna och grädda pajen mitt i ugnen tills toscan har fått fin färg, ca 15-20 minuter.

 

Den färdiga toscan är god med en klick vaniljglass!

Smaskigt gott till vinterfikat!

 

Kram från mig och Sigge (som är familjens bebis - trots sina 13 år - och dessutom världens snällaste katt, som står ut med alla fem barnbarnens kärleksfulla men ibland lite hårdhänta omhändertagande...)

Ses snart! igen!

10 Nov 2016