Alla-hjärtans-dag!

 

Hoppas ni har en riktigt bra Alla-hjärtans-dag!

 

Jag fick en underbar bukett rosor av maken - så fina!

 

...och jag kontrade med några hjärtbakelser...

 

Botten är en vanlig kladdkaka, utstansade hjärtan med hjälp av pepparkaksform.
De rosa hjärtana är skivade äpplen som stansas ut till små hjärtan med en pyttepepparkaksform;

 

...som sedan färgas rosa med några droppar röd karamellfärg blandat med en skvätt vatten. De får rinna av lite på hushållspapper innan de läggs på bakelsen;

 

Lite spritsad grädde, och  - Voila - en Valentinbakelse är klar!

 

 

Nu backar jag tillbaka till gårdagen, då mina äldsta söner var här med sina familjer.

Lite förberedelser inför middagen...

Gillar dessa servetter från HM Home - de har så läcker grön färg;

 

Lillprinsen Harry var här för första gången - och självklart var jag tvungen att lägga beslag på den lilla gobiten...

 

Titta på hans underfundiga blick - han blir nog en riktig charmör en vacker dag...

 

När man är många runt bordet, tycker jag den här rätten fungerar bra; Kycklingfiléer med mozarellaost, både torkade och färska tomater, lite mangobitar, ärtskidor och basilika;

 

Gör så här;

Dela 5-6 hela kycklingfiléer i rätt stora bitar. Häll över pressad limesaft (jag brukar använda den ekologiska på flaska). Låt dra lite, krydda därefter med torkad basilika, vitlökspulver, citronpeppar och salt efter smak. Lägg i en smord ungsfast form och peta ner bitar av mozarellaost, mango, torkade tomater och färska babyplommontomater samt ärtskidor. Häll på lite matlagningsgrädde (behövs bara lite för kycklingen vätskar sig ordentlig ändå). Låt stå i 200 gr ugn i ca 20-25 minuter. Strax innan servering strös färsk basilika över kycklingen.

Gott till rätten är den här gröna örtsåsen;

Till ca 6 p;
Mixa 2 krukor färsk basilika och några kvistar bladpersilja tillsammans med en skvätt olivolja och ca 0,5 dl limesaft. Pressa i 1-2 vitlöksklyftor. Krydda med lite salt efter smak. Ev även lite citronsaft för att få lite mer syra i smaken. Blanda med ca 2 dl creme fraiche. Smaka av igen och justera ev med lite mer salt, vitlök och lime/citron. Serveras kall.

Vi åt klyftpotatis till kycklingen igår, men skulle även kunna tänka mig att bulgur skulle passa bra till!

 

Lime fick fortsätta att sätta smak även på desserten;

Lime- och sockerlagsmarinerad mango med yoghurtmoussé;

 

En dessert som inte är så fet - rätt nyttig alltså!

Gör så här;

Till 6 personer;

Koka en sockerlag på 2 dl socker och knappt 2 dl vatten + pressad saft av 1,5-2 lime.
Låt svalna. Under tiden skalar du och delar 3 mogna mango i och lägger i den avsvalnade lagen.
Låt dra tills det är dags att servera.
Ta ca 3 dl grekisk yoghurt och blanda med 2-3 msk flytande honung. Rör rätt kraftigt så den blir lite fluffig. Ställ kallt.
Vid servering tar du upp mangobitarna med hålslev ur lagen och lägger i portionsglas varvat med yoghurtmoussén. Avsluta med en klick moussé och strö över råsocker och rivet limeskal. Mumsigt!

 

Olivia och lilla Tyra fann varandra - tror nog att Tyra tyckte det var lite spännande att få leka med sin största kusin...

 

...och förstås är katten Sigge alltid lika spännade för de små - och Sigge njuter av att bli klappad och kramad... han är rätt van vid små barnhänder nu...

 

Mina stora söner med sina barn... Jag förstår inte vart tiden har tagit vägen?.. Hjäälp!...

David med sin Harry;

 

...och Erik med sin Tyra (som får en lillebror till midsommar);

 

Fina söner med fina familjer!   ...Men, när blev de så här stora?... Vuxna män, nästan medelålders... Wow - vad tiden går fort..!

 

Efter en helkväll är man så här trött - som Olivia som somnade i soffan, sötnosen!

 

Ha en bra fortsättning på Alla-hjärtansdagen, och ladda upp inför veckan!

Hoppas vi ses snart igen!

Kram!

14 Feb 2016