Godaste fisk- och skaldjursgrytan!

 

Hej!

Nu står helgen för dörren igen... Snart, snart är det fredag!

Tänkte tipsa om en supergod rätt till helgen... Ni har sett den flera gånger på min blogg men jag tror inte jag har haft med receptet ännu...  Tror faktiskt det här är den godaste fisk- och skaldjursgrytan jag har ätit...

 

Ingredienser

  • 2-3 morötter, slantade
  • 0,5 - 1 fänkålshuvud, strimlat
  • 1,5 gula lökar, finhackade
  • 1-2 vitlöksklyfta, pressad
  • 4 msk tomatpuré tub
  • 1 pkt saffran (0,5 g)
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vatten
  • 2 fiskbuljontärningar
  • 2 burkar plommontomater (gärna små tomater)
  • 500 g laxfilé tärnad (ganska stora bitar)
  • 200 g skalade färska räkor
  • dill
  • olivolja och smör
  • salt
  • nymald svartpeppar (kan uteslutas)

Fräs grönsakerna (utom vitlöken) i olivolja blandat med en klick smör i en gryta/stor kastrull tillsammans med tomatpuré och saffran.
Tillsätt vin och vatten och låt koka in i grönsakerna ca 5 minuter.
Tillsätt burktomater (även färska babyplommon- el körsbärstomater kan användas), de pressade vitlöksklyftorna och buljongtärningarna, låt småkoka under lock ca 20-30 minuter. Smaka av, krydda ev med mer salt (och peppar).
Ha i laxbitarna, låt laxen småkoka i 7 minuter.
När allt är klart, vänd ner räkorna så de blir varma - men får ej koka (spara några räkor till garnering).
Toppa med dill och några räkor vid servering.
Servera gärna med en klick aioli och en citronklyfta.

Den fräschaste och enklaste aiolin gör du genom att ta en liten burk lätt creme fraische, smaksätt med ca 2 pressade vitlöksklyftor (beroende på hur stark du vill ha den), tillsätt en skvätt citronsaft och en gnutta salt.

Ett gott, vitt bröd smakar bra till. 

Några goda, vita viner som passar bra till grytan är

Hunters, sauvignon blanc, nr 6201, Nya Zeeland (111:-):


Stoneleight, sauvignon blanc, nr 6311, Nya Zeeland (109:-) (Min favorit tror jag...)

 

Vicar's choice, sauvignon blanc, nr 12000, Nya Zeeland (95:-)

 

Ja, som ni ser så är alla vinerna från Nya Zeeland och alla från samma druva, och är ganska lika i smaken - friska och fruktiga. Man kan säkert ha lite tyngre vita viner till fisk- och skaldjursgrytan, men dessa tycker jag är riktigt goda.

 

Ha en riktigt bra kväll nu (med lite julstök kanske?), och tänk på att det är freeedag i morgon!

 

Kram så länge!

3 Dec 2015