Herrmiddag

 

Hej igen! 

Ja, det var ett tag sedan, jag vet...  Men den där tiden - ja, ni vet ju alla hur det är...

Hur som helst så hade maken herrmiddag igår. De blev 11 man totalt. Eftersom maken i princip aldrig lagar mat (jodå, men då är det vissa specialiteter - och då blir det riktigt gott), så blev det lite fix för min del...

Efter en del funderande så bestämde vi att temat skulle bli en italiensk middag.

Uppstart med mingel och snittar med italienska smaker;

Parmasnittar;

Skivor av parmaskinka läggs ut i en rektangel, lite omlott. Bred på färskost och toppa med basilikablad och rivet citronskal. Rulla sedan ihop och lägg i i kylen några timmar. Skär 1,5 cm tjocka skivor med vass kniv. Servera gärna melon till!

 

Choritzo- och gurksnittar;

Mycket goda snittar!
Ta små, tunna skivor choritzo och bred på en klick vitlöksost.
Skiva en (el två) gurkor på längden med en osthyvel. Lägg skivorna mellan hushållspapper så de får vattna ur sig lite.
Rulla ihop korvskivan och därefter rullas den in i den tunna gurkskivan.
Fäst med tandpetare
.

Till uppstartsminglet serverades även grissini och dippsås av oströra smaksatt med örter, salt och citronsaft. Där fanns också crostinis med olivtapenade toppad med tomat.

Dryck var det italienska Proseccon "Collis spumante extra dry" (vilken är vår favvobubble även i vanliga fall).

Förrätten var en melonklyfta med prosiciutti, fetaosttärningar, basilika och balsamicocreme;

 

Huvudrätten bestod av brynta kyclingfileér kryddade med basilika, timjan, salt, peppar och lime. Därefter inlindade i parmaskinka (mycket parmaskinka blev det igår...). Körsbärstomater strös över. En balsamicosås (5 dl matlagningsgrädde, 3 msk kycklingfond, 2 msk balsamvinäger, ca 0,5 dl limesaft - till 11 p) hälldes över kycklingen innan den sattes in i ugnen i 200 gr i 20 minuter.
När kycklingen tagits ur ugnen strös rikligt med basilikablad över, och om man vill, även fetaost.

Här är den innan den har blivit ugnsstekt;

 

Till parmakycklingen gjorde jag en italiensk pastasallad;

Pastasalladen var smaksatt med pesto, limesaft, kalamataoliver, tomater, basilika och fetaost.

 

Desserten bestod av vaniljpannacotta med hallonsås och blåbär. Till det serverades olika chokladtryfflar;

 

Många pannacottor blev det...;

 

Ja, menyn är det som jag bidrar med på bloggen, allt annat får stanna mellan "husets väggar", men det verkar som de hade det riktigt kul!  (Jag flydde min kos till dotter och svärson och umgicks med dem och söta barnbarnen, de små systrarna... fin lördagskväll för oss alla, på olika håll).

 

Kram!

20 Sep 2015