Kakbak och julgodis!

 

Hej!

Förberedelserna har pågått för fullt ett tag... En hel del kakor och godis tillverkas inför julen;

Här följer lite av julens söta - först kakorna (bullar och lussekatter har ju redan varit med i tidigare inlägg);

 

Havremusslor (i stället för Mandelmusslor för dessa är mycket hållbarare och minst lika goda...)

 

Så här mumsiga blir det när de fyllts med vispgrädde och hallonsylt...

 

Kolakakor (ser inte så mycket ut för världen, men oj så goda de är - smak av kola och aningens sega i konstistensen);

 

..och upplagda på fat, pudrade med lite florsocker...

 

Mördegskakor - brysselkex och syltkakor - ett måste på julen...

 

...och allas favoritsort - knäckkakor - som bakas både till jul, midsommar och när som helst... Dubbla flarn med chokladkräm emellan - Mums!

 

...och icke att förglömma... de självklara pepparkakorna med garnering...

 

Olivia bakar pepparkakor med full koncentration;

 

"-Vad kul - kolla vad jag kan!"

 

 

 

Julkonfekt tillverkas också för fullt! Bråda tider kan man väl säga...

 

Lakritskola - god, seg och med tydlig lakritssmak...

 

Knäck - Julgodisets julgodis - går inte att vara utan... Jag gör dubbel sats för att vara säker på att de ska räcka...

 

Choklad- och polkagrisbräck;

 

Kanderade mandlar - nya för mig, men så goda så de får återkomma nästa jul!

Blanda florsocker och mandlar i en stekpanna och smält på låg värme, rör och värm tills allt socker är smält. Häll då upp på en plåt eller bakplåtspapper och strö över havssalt - Låt stelna och bryt sedan isär mandlarna. Voila - klart!

 

Glycerol köptes på apoteket för att göra Mintkyssar...

 

Rocky Road blev en favorit hos många... Ny för mig men får också återkomma nästa jular... Det är choklad som är fylld med godsaker såsom minimaschmallows, jordnötter, dumlekola, toffé - gott!

 

Men allt som bakas är inte fullt så sött. Här är "Ernst julbröd" på väg in i ugnen... Men det är klart, även det är fyllt med torkad frukt (russin, aprikoser och fikon) och hasselnötter, lite mörk sirap därtill så blir det ett mycket gott bröd till ädelost eller vanlig ost. Det här brödet har också blivit ett måste på vårt julbord!

 

Ett annat gott bröd provade jag att baka för första gången i år, och det blev riktigt gott och höll sig färskt i flera dagar. Passar perfekt med en skiva julskinka...

 

...och nu nämner jag sist, men inte minst, dessa fantastiska brödkakor (eller vad man ska kalla dem för) - "Farmor Gretas pepparkakor" som helst ska ätas med smör och ost (gärna ädelost). Söta, knäckiga och helt underbara! Receptet kommer från makens farmor Greta som höll receptet hemligt ända in till slutet då hon lämnade över det till hennes dotter samt min svärmor. Nu har receptet spridits inom familjen, så (tyvärr) kan jag inte lägga ut det på bloggen...

Alla recept på kakor och godis här ovan, kommer jag att lägga i min undersida "Recept" som hittas i högermarginalen (några finns redan där, såsom knäckkakor, brysselkex, syltkakor och Ernst bröd) utom på just Farmor Gretas pepparkakor som ju är lite hemligt...

 

Utanför ska det ju också julpiffas... Bland annat ska julkransar komma upp på dörren. De fick behålla mycket av sin naturlighet, med bara lite röda juläpplen och ett litet rött julband...

 

 

 

Efter det här långa blogguppehållet, lovar jag att vi ses alldeles snart igen! Då med både lite pepparkakshus, Luciamingel och Julafton!

 

Kram - vi ses snart!

28 Dec 2015