Snart 1:a advent...!

 

Hej!  

Välkommen fredag! ...och på söndag är det 1:a advent!  Myyysigt... Jag börjar få lite julfeeling, även om det inte kommit någon snö än... Men då får man väl göra sitt bästa för att få rätt julkänsla ändå. Tända ljus, ta in granris, binda kransar och baka saffransbröd. Mmmm... den doften får gärna sprida sig i hela huset... 

 

Förra året såg det ut så här;

 

Det blir lussekatter i år också, men jag tänkte även göra andra sorters saffransbullar med smör, socker och mandelmassa. Jag återkommer i helgen med recept mm. Är ni otåliga... så gå in på den här länken så kommer ni till förra årets lussebak med bilder och recept: 

https://systrarnaochjag.n.nu/lussekatter 

 

I fönstren är stjärnor och ljusstakar uppsatta - förutom stjärnan som ska sitta i vårt "halvmånefönster", högt upp, tror det är ca 5 meter upp, och den uppsättningen brukar alltid vara lite fylld med dramatik... Det får ske i dagsljus med lång stege och full koncentration...

Men på övervåningen, i den så kallade 'biblioteksdelen' är stjärnan på plats;

 

Även i gästrummet;

...och nu i alla andra rum också, som sagt...

 

Något annat som hör första advent till är ju förstås glöggen! Tror nästan doften är den bästa - då får man verkligen julstämning...
Funderar på att göra egen glögg i år?... Har faktiskt aldrig gjort det, även om det verkar ganska enkelt. Annars är favvon Blossas cognagsglögg, och russin och skållade mandlar ska det ju vara till förstås...

 

Dock hittade jag det här receptet (som ursprungligen fanns med i Ica Kuriren):

13 dl

Tillagningstid: 20 min.

  • 3 dl strösocker eller rörsocker
  • ½ dl farinsocker
  • 3 dl vatten
  • 3 kanelstänger
  • 1 msk krossad kardemumma,
  • ca 8–10 kapslar
  • 15 kryddnejlikor
  • 1 bit torkad pomerans
  • 1 msk svartpeppar
  • 2 stjärnanis
  • 30 g färsk ingefära, 3–4 cm
  • 1 liter rödvin
  • Servera med
  • mandlar och russin

Gör så här:

  • Blanda socker och vatten i en kastrull. Lägg i kryddorna och koka upp. Skala och skiva ingefäran och lägg
  • ner i koket. Låt sjuda i cirka 15 minuter. Ställ åt sidan och låt dra cirka 2 timmar. Ska glöggen inte serveras direkt, låt kryddorna ligga kvar i någon dag och dra. Sila sedan bort dem.
  • Förvara svalt.
  • Värm upp essensen tillsammans med vinet. Låt det inte koka. Smaka av, tillsätt vin om det är för sött, rör ner socker om det behöver sötas.
  • Servera med russin och skållade mandlar.
  • (Även denna glögg kan man ju spetsa med lite congac om man vill...)

Tror nog jag ska prova, men det blir nog inte förrän till Lucia...

 

Ja, den här helgen kommer att handla mycket om första advent och övriga julförberedelser - Myyspyys...! 

 

Ha en härlig fredagkväll!

 

 

Jag kommer titta in här i helgen igen, hoppas ni också vill göra det!

Kram!

27 Nov 2015