Systrar på weekendbesök!...

 

I helgen kom de små systrarna på besök från lördag till söndag med övernattning - en riktigt trevlig weekend alltså!

 

I härligt höstväder anländer de med fina resväskan fullpackad för helgens äventyr... Olivia är en snäll storasyster som låter lilla Ebba få "ansvara" och dra väskan som egentligen är Olivias, men som Ebba har blivit väldigt förtjust i... 

 

Ebba vägrar verkligen att släppa väskan, och drar med den överallt...!

 

När vi kommit in blir det diverse olika aktiviteter, bl a målar Oliviar med vattenfärger, medan Ebba leker med hus, gubbar och läser sagor (med anmärkningsvärd inlevelse) för oss...! 

 

 

 

 

Titta på "paddan" är också kul... Ebba letar fram Nalle Puh-filmer, och Bamsesånger och sjunger med för full hals!... Hon lyckas faktiskt hänga med i texten riktigt bra (duktigt för en liten tös som inte har fyllt 2 år riktigt än...); 

 

Lilla söta kusinen Tyra kommer också och hälsar på tillsammans med mamma och pappa; "-Heeej!"...

 

När det börjar skymma, går vi ut och grillar korv, mest för att det ska vara en liten "happening" och inte bara som vanligt...
Kusinmys!  (...och lilla Ebba kämpar med sin väska som hon fortfarande vägrar släppa...)

 

Vi dukar i växthuset, så det blir lite som en picnic fast vi sitter inne. 

 

Tyra mumsar friskt på korv med bröd;

 

Ebba och Olivia känner sig som hemma och intar lite olika poser på stolarna medan korven åker ner i magen; 

 

 

"-Jajamen, jag mår rätt bra"... ser det ut som Ebba tänker, och intar en avslappnad stil och med fötterna på bordet; 

 

När vi lämnat växthuset och gått in igen, blir det verkligen kusinmys på hög nivå med pusskalas i soffan! 

 

Kvällen blev rätt tidig för systrarna somnade gott - vilket innebar att de vaknade desto tidigare också... Vid 5.30 slog de upp sina bruna ögon, fulla med energi! Lek och bus och frukost - sedan sitta på köksbänken och charma mormor;

 

 

Men - lite nytta ska vi göra också. Olivia och jag bestämmer oss för att göra en knäckig äppelpaj.

Bästa bagerskan Olivia börjar bli riktigt flink i fingrarna, och kommer med egna synpunkter; "Hmm, jag tror vi behöver ha lite mer mjöl i degen, den är nog lite för lös"... Ja, och det stämmer - vips i med lite mer mjöl och degen blir perfekt och lättarbetad... 

 

 

En stolt Olivia med sin äppelpaj som hon bjuder mamma och pappa på när de kommer på söndagen för att hämta sina töser!

 

Visst ser den god ut?  ...och det var den också - den gick åt i ett nafs, med glass och lite grädde till...
Receptet kommer här nedan!

Knäckig äppelpaj

Sätt ugnen på 200 grader.

0,5 dl  hasselnötter
0,5 dl  grädde
0,5 dl  socker
0,5 dl  ljus sirap
75 g  smör
2 dl  vetemjöl
2 msk  socker
1 krm  salt
3  äpplen

Serveras med Amarettogrädde:
0,5
dl  
vispgrädde
1-2 msk mandellikör (eller 1 msk vaniljsocker)
(Vanlig vaniljglass är också gott till)

Gör så här: 

Rosta hasselnötterna i en torr, het stekpanna tills skalet spricker (men behövs inte - går bra med skalen kvar också). Gnugga loss skalen i en ren kökshandduk. Häcka nötterna grovt.

Smält smöret i en kastrull tills det blivit ljusbrunt och tystnat. Ta kastrullen åt sidan och tillsätt mjöl, socker och salt. Blanda ihop till en deg.
Tryck ut degen i 6 små tartlettpajformar ca 8 cm i diameter (eller i en stor pajform). Skala, kärna ur och skär äppelklyftorna i formarna (el i formen). 

Blanda grädde, socker och sirap i en vid kastrull. Låt koka häftigt i ca 5 min. Ta kastrullen åt sidan och rör i nötterna (låt det ej stå för länge, stelnar då). Skeda snabbt över nötsmeten.

Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Vispa grädden och smaksätt med mandellikör eller vaniljsocker. Servera pajen lätt avsvalnade eller kalla med grädden till.

OBS: Jag gjorde min äppelpaj i en stor form. Då behövdes dubbelt så mycket knäcksmet (alltså 1 dl socker, 1 dl sirap, 1 dl grädde och 1 dl hasselnötter). Pajen behövde också stå inne längre än 20 min, blev säkert nästan dubbelt, ca 35 min och jag höjde graderna till 225 de sista 10 min för att pajen skulle få fin färg). Jättegod med markant knäckig nötsmak!

 

Ja, det var den helgen det! Nu är vi redan inne i nästa arbetsvecka - tiden bara rusar på i farlig fart!

Det är dags att skörda tomaterna nu i växthuset. Det får nog bli tomatmarmelad av det mesta för nu hinner de inte riktigt mogna så mycket mer. Blir nog rätt häftig marmelad gjord på svarta tomater!

Recept på marmeladen kommer snart!

 

Ha det bra - Kram! 

27 Oct 2015