Tomatmarmelad, tomat- och paprikachutney och dörrkransar!

 

Hej igen!

Jag lovade ju att återkoppla hur det gick med grönsaksskörden från växthuset...

 

...Jodå, det har blivit både tomatmarmelad och tomat- och paprikachutney - gott!

 

Tomaterna som inte har hunnit mogna riktigt än och som fortfarande är gröna (och i mitt fall - mörkt purpurfärgade) passar utmärkt att göra tomatmarmelad av.

Ta ca 1,2 kg gröna tomater och dela dem i tärningar;

 

Ta en  citron och två lime och skär bort det gröna respektive det gula från skalet (viktigt att inget vitt kommer med för då blir det beskt!).

Lägg det gröna och gula (kallas zest) i kastrullen tillsammans med tomatbitarna. Pressa citrusfrukterna och tillsätt saften. Ev kan det behövas 1 - 1,5 dl extra vatten. Låt koka utan lock på medelstark värme i ca 20-30 min. Rör om då och då.

 

Efter ca 20-30 min tillsätts 9 dl socker (jag tar hälften "syltsocker" som gör att marmeladen stelnar bättre och inte riskerar att bli rinnig). Om man vill kan även 1-2 msk mald ingefära tillsättas för lite extra sting.

Låt koka rätt kraftigt i 15 minuter. Därefter hälls marmeladen upp i väl rengjorda burkar;

Marmeladen passar lika bra på frukostfrallan som till en god dessertost - mums! Ät och njut!

 

Ja, det gick ju åt en del tomater till marmeladen, men fortfarande många kvar... Dessutom många paprikor som också behöver tas omhand... Det fick bli en tomat- och paprikachutney (som är så gott tillbehör till kött- och kycklingrätter!)

Skålla och skala 6 tomater, och ta tre paprikor (gärna i olika färger).

 

Dela tomaterna och paprikorna i tärningar och tillsätt 1,5 tärnad gul lök. Hacka 1-2 vitlöksklytor och lägg i blandningen. Förutom grönsakerna tilllsätter du även 3 msk balsamvinäger, 2 msk vitvinsvinäger, 1 dl muscovadosocker, 1 tsk salt och 2 kryddmått mald ingefära.

 

Blanda allt och låt sjuda under omrörning i 30 minuter. Häll därefter upp i väl rengjorda burkar.

Voila!   Gott, enkelt och fort...!

 

 

Hortensablommorna som jag plockade av förra helgen - hur gick det med dem då?

Jo, det blev faktiskt kransar till entrédörren - Två stycken eftersom vi har en dubbeldörr...

Här är min "kransverkstad".. Tur att jag har min tvättstuga som används till allt möjligt;

 

Allt är från trädgården; gröna tujakvistar, murgrönerankor, ulleterneller och, förstås, hortensiorna...

Jag gjorde två ringar av kraftig böjbar metalltråd. Dessa lindas först med grön floratejp, därefter binder jag på tujakvistar tätt, tätt, så det blir en grön och fin stomme runt hela ringen. Sedan lite slingriga murgrönor och till sist, de pampiga hortensiablommorna. Tycker de blev fina med den lite dova, grönblåa färgskalan...

 

Lite fix är det ju för att få dem att sitta i rätt läge, och stadigt så de inte blåser sönder;

 

Mycket fix var det igår...   Men lite festligheter blev det på kvällen när vi testade den nya restaurangen i vårt lilla centrum tillsammans med goda vänner. "Mondain" var väl värt ett besök, mysigt och god mat (kalvfilén var smarrig...) och likaså den hemgjorda glassen;

 

 

Nu på söndagen väntar mer grönsaker att bli skördade i växthuset - framförallt chili... Hjälp, vad ska jag göra med dessa mängder av röda chilifrukter?!   Hmm... Det får nog bli en del starka kryddblandningar, många kommer träs upp på tråd (i skaften så de inte möglar) och hängas på tork till vinterns kryddningar... och sedan får det bli julgarneringar av en del - de är ju så lika röda tomteluvor...

Idag ska även båten tas upp och sedan kommer Erik, Anna-Karin och lilla Tyra och äter middag - trevligt!

Swisch sa det om den här helgen som for iväg snabbare än snabbast (fast den är ju inte slut riktigt ännu)...

Ha det bra!

Kram!

8 Nov 2015